Melonowy Sorbet






  • 1 cały melon
  • 700 g miąższu melona galia
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 50 ml soku jabłkowego
  • listki mięty do dekoracji


Melon Galia drobno kroimy, miksujemy, dodajemy cukier puder, mieszamy, odstawiamy do lodóki na 30 min. Po tym czasie dodajemy sok jabłkowy i cytrynowy, dokładnie mieszamy. Masę przkładamy do miski, wstawiamy do zamrażalnika na 2 godziny. W tym czasie kilkakrotnie energicznie mieszamy. Sorbet dzielimy na porcje i ponownie wstawiamy na 20 min. do zamrażalnika. Na talerzu ułożyć cząstki melon. Na każdej umieścić porcję sorbetu. Deser udekorować listkami mięty.





5 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie. Nadchodzi długi weekend więc postaram się go przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bosko podane! Ja też poproszę porcję! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sorbety są rewelacyjne! melonowego jeszcze nie robiłam, ale widzę, że warto :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!