Scottish Pie po Polsku :)

autor przepisu Viola






  • 500 g mięsa mielonego (ja użyłam z indyka)
  • 1 cebula np: czerwona
  • kostka mięsna np: kucharek
  • pieprz
  • 50 g startego żółtego sera
  • 1 puszka mieszanki zielonego groszku z młodą marchewką
  • 350 g ugotowanych, ubitych ziemniaków
  • 4 jajka
  • garść pokrojonego świeżego koperku
  • oliwa z oliwek bądź olej

Mięso

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso, podlewamy odrobiną wody, dodajemy kostkę mięsną, przykrywamy, niech nam mięsko dochodzi. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę lub krążki.
Dodajemy do mięsa, całość doprawiamy pieprzem i dusimy pod przykryciem ok 20min. od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie odcedzamy naszą mieszankę z puszki i dodajemy do mięsa, mieszamy i znowu zostawiamy na 10-15 min.



Następnie pozbywamy się nadmiaru tłuszczu.

Przekładamy nasz odtłuszczony farsz do wysokiego naczynia, dodajemy starty żółty ser, wbijamy 2 jajka, mieszamy.




Czas na żaroodporną formę w której ułożymy farsz :)




Ziemniaki

Do ziemniaków wbijamy 2 jajka  i dodajemy koperek, mieszamy.





Następnie rozprowadzamy naszą masę ziemniaczaną na warstwie mięsnej.






Na warstwie ziemniaczanej przy pomocy widelca robimy wzorek.
Pieczemy około 30 min. w 200 st. we wcześniej nagrzanym piekarniku.




Odstawiamy na 6-7 minutek iiiii podajemy :)




1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!