Żytnia pełnoziarnista zupa???......... dokładnie TAK!

autor przepisu Viola






  • 100 g chrupkiego pieczywa żytniego
  • 1,2 l wywaru z warzyw ( może być z kostki)
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • śmietana bądź kefir (opcjonalnie)
  • miseczki które możesz zjeść - przepis


Kromki chrupkiego pieczywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach bądź zemleć.



Zagotować wywar z warzyw, dodac 12 łyżek pieczywa i gotować 3-4 min. stale mieszając. Posolić, przetrzeć przez sito i ponownie podgrzać.



Dodać masło i od razu podawać.


 Mnie bardzo smakowała z kefirem, choć i ze śmietaną też była pychotka :)




Podana w miseczkach które możesz zjeść,
 napełni brzuszek każdego głodomorka :)


3 komentarze:

  1. wygląda bardzo apetycznie!ciekawy przepis - zapisuje do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe :) nigdy wcześniej czegoś takiego nie widziałam:D i jak pięknie podane!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy ten przepis. A zupa w tych miseczkach wygląda świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!