czas na ORIENTALNE smaczki






  • 100 g cieciorki - zalać wodą i odstawić na min 12 godzin
  • 100 g zielonej soczewicy - zalać wodą i odstawić na min 12 godzin
  • 400 g jagnięciny albo wołowiny - pokroić w kostkę (u mnie jagnięcina)
  • 3 pomidory - pokroić w dużą kostkę
  • 2 cebule - drobno posiekać
  • 1/2 łodygi selera naciowego - pokroić w plasterki
  • 2 cm świeżego imbiru - zetrzeć na tarce o małych oczkach
  • 1 pęczek natki pietruszki - posiekać
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego szafranu
  • 1,5 l bulionu mięsnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 20 g makaronu np nitki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz


Na oliwie podsmażyć mięso ze wszystkich stron, dodać cebulę i smażyć przez chwilę. Przełożyć do garnka, dodać seler, natkę, odcedzoną soczewicę oraz cieciorkę, zalać gorącym bulionem, zagotować. Dodać imbir, szafran i cynamon, wymieszać.



Gotować pod przykryciem przez 35 min na średniej temp. Następnie dodać makaron, pomidory, przyprawić solą i pieprzem i gotować przez 10 min. Wlać sok z cytryny, wymieszać i gotowe, można podawać.






12 komentarzy:

  1. Podoba mi sie ta zupa. :) Jakiej czesci jagniecia uzylas?

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią bym zjadła takiej zupki!

    OdpowiedzUsuń
  3. orient! to brzmi ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, tylko gdzie tu kupić jagnięcinę... ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis.
    U mnie z jagniecina nie ma problemow. Ciekaw jestem, jak to wyjdzie na ... wielbladzinie - bo miesa z wielblada mam pelny wybor :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięsa wielbłąda nie miałam okazji kosztować, ciekawe jak smakuje? Jak przygotujesz to koniecznie daj znać jak z tym mięskiem smakowało.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!