Tłuszczyk na zielono z akcentem czerwieni

autor przepisu Viola






Sałatka
  • 400 g brokuł (tylko różyczki)
  • 200 g boczku - pokroić w drobną kostkę
  • 4 duże ząbki czosnku - nie obierać, rozgnieść
  • 30 g pestek dyni - zrumienić na suchej patelni
  • 1/2 pęczka koperku - posiekać
  • 2 kolby cykorii - pokroić wedle uznanie ( ja pokroiłam wzdłuż)
  • 1 suszony pomidor z oliwy - pokroić w kosteczkę
  • 1 łyżeczka ksylitolu - rozpuścić w 100 ml ciepłej wody
  • 5 łyżek oliwy z oliwek


Dressing
  •  1 torebka zielonej miętowej herbaty - zaparzyć w 50 ml gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz



Dressing
Do zaparzonej herbaty dolać sos sojowy (oczywiście wyjąć wcześniej torebkę), wymieszać. Dodać ocet, wymieszać, oliwę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, odstawić.


Sałatka
Z boczku wytopić tłuszcz, zrumienić. Powstałe skwarki osuszyć na papierowym ręczniku.
Brokuły blanszować przez 5 min we wrzątku, przelać zimną woda. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy, dodać czosnek, zrumienić i wyjąć. Wrzucić brokuły, smażyć przez 10 min na średniej temp. tak by się lekko przyrumieniły.



W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić cykorię, smażyć przez chwilkę, zalać wodą z ksylitolem, przykryć dusić 10 min. Na 5 min przed końcem duszenia dodać koperek. Odkryć smażyć do odparowania płynu. Brokuły wyłożyć na talerz na nich ułożyć cykorię,




posypać pestkami dyni, skwarkami oraz suszonym pomidorkiem. Dressing wymieszać i polać sałatkę, odczekać chwilkę, podawać.


Nie wiem jak smakuje na zimno ponieważ pożar.... to znaczy zjedliśmy jeszcze ciepłą





Myślę że bez skwarek też będzie pyszna, choć fajny był to dodatek :)



15 komentarzy:

  1. Oto dowod, ze danie z boczkiem moze byc zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetyczna propzycja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, z innej bajki choć nie do końca, wywiad z Tobą przeczytałam, super! :D

      Usuń
  3. Cóż za ciekawy pomysł, jak dla mnie bez skwarek poproszę, ale reszta super i ten dressing też niesamowity!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Oj było, było ! Dzięki za odwiedzinki :)

      Usuń
  5. wonderful! in English, please...

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy12:58:00 PM

    Super się prezentuje :-) NA pewno kiedyś ją przyrządzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. dziwne, ale może smaczne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!