cykoria, por i kura się spotkali i w mym gulaszu balowali


autor przepisu Viola






  • 2 nieduże pory - przekroić wzdłuż, pokroić na paseczki
  • 1 kolba cykorii - przekroić wzdłuż, pokroić na paseczki
  • 3 ząbki czosnku - posiekać
  • 2 piersi z kury - przekroić wzdłuż, pokroić na paseczki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 pęczka - kolendry - pokroić
  • 1/2 pęczka natki pietruszki - pokroić 
  • pieprze cayenne
  • słodka papryka
  • 1/2 łyżeczki świeżo rozdrobnionego anyżu
  • sok z połowy cytryny
  • sok z połowy pomarańczy
  • 200 ml gorącej wody
  • sól

Marynata
  • 3 suszone pomidory z oliwy - pokroić na paseczki
  • 2 cm imbiru - obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach
  • 3 łyżki oliwy z pod pomidorów
  • 2 gałązki ususzonego tymianku (tylko listki)
 Składniki marynaty połączyć, włożyć pokrojone mięso, wymieszać. Odstawić na 30 min od czasu do czasu zamieszać.





Na rozgrzanej oliwie zeszklić czosnek, dodać por z cykorią, oprószyć pieprzem cayenne, słodką papryką, solą i smażyć 10 min na średniej temp. Na drugą rozgrzana patelnię wrzucić mięso z marynatą (nie dodawać oliwy) smażyć przez chwilę.


Dodać por z cykorią, przelać patelnie po warzywach gorącą wodą, zlać do dania. Przykryć i dusić 10 min na średniej temp. Dolać sok z cytryny i pomarańczy, przykryć i dusić 15 min. Na 5 min przed końcem duszenia dodać kolendrę i natkę ( odłóż trochę natki do posypania).


Ależ to było pyszne!!!!



Podałam z SAŁATKĄ Z BATATÓW, którą wcześnie podgrzałam.




4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!