Śniadanie miętą pachnące....... Chleb z chleba oraz ciekawy sposób na jajka.

autor przepisu Viola






  • 6 jajek
  • 50 g sera gruyère - pokrojonego na plasterki
  • 15 duży listków mięty
  • 3 kromki chleba tostowego - pokroić w kostkę
  • 3 kromki chleba tostowego - posmarować masłem, pokroić w kostkę
  • 4 duże plasterki szynki
  • 1/4 łyżeczki przyprawy kebab 
  • 1 czubata łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki  
  • sól, pieprz


Jajka rozkłócić i przyprawić solą, pieprzem i przyprawą kebab. Połowę suchego pieczywa połączyć z połową pieczywa posmarowanego masłem i wyłożyć nim dno formy, zalać połową masy jajecznej i dociskać widelcem by pieczywo wchłonęło jajka. Następnie ułożyć kolejno listki mięty, plasterki sera i wędliny. Całość polać 4 łyżkami masy jajecznej. Pozostałe pieczywo połączyć, zalać resztą jajek, dokładnie wymieszać i ułożyć na szynce, docisnąć widelcem. Na koniec posypać natką. Piec 20 minut w 180°C  (termoobieg 160°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.

Zajadać póki ciepłe!




Odgrzewane było równie pyszne :)


 

6 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!