Zapiekana wątróbka w sezamie czyli wątróbkowe fantazje

autor przepisu Viola






  • 400 g wątróbki drobiowej - oczyścić, przekroić na pół
  • 2 jajka
  • 90 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 100 g ziaren sezamu + 3 łyżki
  • 100 g masła
  • 150 ml śmietanki
  • świeżo posiekane listki mięty z 3 gałązek
  • sól, pieprz


 Jajka wymieszać z mlekiem, mąkę wymieszać z  sezamem (100g), solą i pieprzem. 80 g masła roztopić i wlać do żaroodpornego naczynia. Wątróbkę zanurzyć w jajecznej mieszance, następnie obtoczyć w mące z sezamem i układać w naczyniu. Roztopić pozostałe masło domieszać śmietankę, jak zacznie gęstnieć polać ułożoną w naczyniu wątróbkę, przyprawiać solą i pieprzem.




Posypać dodatkowym sezamem oraz miętą. Piec 35 minut w 200°C   ( termoobieg 180°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.






12 komentarzy:

  1. Swietny i niebanalny sposob na watrobke!

    OdpowiedzUsuń
  2. No i takimi daniami można naprawdę się przekonać do wątróbki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo intrygujące danie, z chęcią bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o rety! wątróbka w takim niesamowitym wydaniu... jestem nią zachwycona. i zaintrygowana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podłączam się do słów Karmelitki - wątróbka w takim wydaniu jest na tyle ciekawa, że absolutnie do zrobienia jak najszybciej :)

      Usuń
  5. Uwielbiam wątróbkę, a każda inna wariacja z nią związana mnie raduje!
    Ale napisałam, a tak na poważnie, to rewelacyjny pomysł. Wydaje mi się, że ludzie zapominają i nie do końca znają wszystkie walory wątróbki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję wszystkim za wizytę i pozostawione miłe słowa :) Wątróbka była wyjątkowa smaczna, wręcz rozpływała się w ustach. Z czystym sumieniem polecam to danie osobą które za nią nie przepadają!

    OdpowiedzUsuń
  7. Thank you for joining RecipeNewZ and sharing this delicious recipe! It was recipe # 1,000 on our site, and we've only been live for just a little over a month. So, to celebrate the occasion it was featured on our Facebook page: http://www.facebook.com/RecipeNewZ.
    I am definitely making this dish: it's just perfect, I love chicken liver :-)
    Can't wait to see your future posts!

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysl na watrobke

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie uświadomiłaś mi, że wątróbkę można również zapiekać i to wcale niebanalnie! Zdecydowanie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Boska:)! Zapisuję do zrobienia!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. jeszcze nigdy tak nie przyrządzałem wątróbki - ile to człek w życiu się może od innych nauczyć - dziękuje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!