Coca de Trempó, zapraszam na majorkańskie zdrowe ciacho.







Ciasto
  • 500 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii (mój dodatek)
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz
  • 4 spore pomidory 
  • 2 cebule
  • 4 zielone papryki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz



Rozpuścić drożdże w 50 ml ciepłej wody. Wsyp mąkę do dużej miski. Domieszać sól, zrobić otwór w środku do którego należy wlać rozpuszczone drożdże, zasypać mąką. Przykryj i odstawa na 15 minut. Następnie dodaj oliwę, pozostałą wadę i suszoną bazylię, wyrób ciasto. Przykryj i odstaw do momentu aż podwoi soją objętość. Warzywa oczyścić i pokroić wedle uznania. Ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt. Przełożyć na wysmarowaną masłem bądź wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na wierzchu ułożyć warzywa i skropić oliwą.



Piec 25-30 minut w 200°C  (termoobieg 180°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku. Jeszcze ciepłe, gotowe danie, oprószyć solą i pieprzem.


COCA DE TREMPÓ 
należy podać przestudzone lub zimne






30 komentarzy:

  1. Wspaniałe danie ;) Pięknie kolorowe!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie kolorki z ogromną przyjemnością się zajada :)

      Usuń
  2. Kolorowe i piękne! Wygląda na ciasto bardzo w moim guście :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne ciacho! Myślę, że bym się z nim zaprzyjaźniła;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, te kolory! Bombowe:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny ten warzywny wierzch

    OdpowiedzUsuń
  6. O! Jakie ciekawe! Wspaniale się prezentuje!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, polecam to danie na imprezy. Bardzo ładnie wygląda.

      Usuń
  7. wybieram się niebawem do tej pięknej krainy, ciekawa jestem smaków, kolorów...Twoja ciacho wygląda bajecznie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja sobie bardzo chwalę ten wyjazd :)Myślę ,że będziesz zadowolona :D

      Usuń
  8. alez to musialo smakowac:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Bajeczne kolory :D A ciasto to właściwie identyczne jak na pizzę, taka pizza z Majorki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiąc to ciacho też o tym myślałam, że to taka pizza z Majorki :)

      Usuń
  10. super:) bardzo mi sie podoba....

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda oszałamiająco! Naprawdę dobre?To może się skuszę...A ten uroczy blog trafia do moich ulubionych;) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam do ponownych odwiedzin :D

      Usuń
  12. Wygląda rewelacyjnie! Oj, prawie czuję te pieczone warzywa! Jeden z przepisów, które koniecznie trzeba wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać jak wypróbujesz. Ciekawe, czy i Tobie będzie tak smakować jak smakowała mnie :)

      Usuń
  13. Świetne! Moje smaki :) Coś czuję, że niebawem wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję wszystkim za chwile u mnie spędzone. Miło było Was gościć :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy9:24:00 AM

    Piękne to ciasto, dlatego pozwoliłam sobie je zrobić u siebie, a że było pyszne, dodałam na swojego bloga. Oczywiście z przekierowaniem do źródła. Mam nadzieję, że to nie problem. Pozdrawiam i dziękuję za letnią inspirację!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To żaden problem wręcz komplement :) Pędzę do Ciebie zobaczyć Coca de Trempó w Twoim wykonaniu :D

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!