Pikantny makaron z grzybami





Przygotowanie 10-15 minut
Gotowanie 10 minut
Tłuszcz 8 g
Kalorie 190 kcal




Przed przystąpieniem do smażenia w woku, przygotuj wszystkie składniki,
później nie będzie na to czasu. Pamiętaj! Najpierw rozgrzewamy wok, 
potem wlewamy olej małym strumieniem po bocznych sciankach woka.




Na 4 porcje
  • 15 g suszonych prawdziwków - zalać 1/3 szklanki wrzącej wody i odstawić na 15 minut.
  • 200 g świeżego makaronu chińskiego ( jajecznego) 
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 ząbki czosnku - obrać, pokroić w plastry
  • 1 czerwona papryczka chili - oczyścić, posiekać
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 450 g pieczarek - oczyścić, pokroić w plastry
  • 6 dymek - pokroić w plastry
  • 4 łyżki sake
  • 4 łyżki  ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki świeżo posiekanej kolendry


Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente, odcedzić. Grzyby odsączyć, pokroić, zachować wodę. W woku rozgrzać olej, wrzucić czosnek, chili oraz imbir, smażymy przez 15 sekund, ciągle mieszając, aż przyprawy wydzielą aromat. Domieszać suszone grzyby i smażymy przez 2 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy dymkę, alkohol, sos sojowy, sok z cytryny, kolendrę, makaron i wodę, w ktorej moczyły się grzyby. Podgrzewamy 1-2 minuty, aż wszystkie składniki bedą gorące.











Kochani
przypominam o zabawie - KLIK


13 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie, lubię chińskie szybkie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię szybkie, pikantne stir-fry :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mhm mój wok ciągle czeka na odpowiednie danie żeby go użyć..:) Twoje danie wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny makaron, podoba mi się jego kształt

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda niesamowicie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. This dish looks very good. I just discovered it on tastespotting. Unfortunately I cannot understand a word :)

    - Annika

    OdpowiedzUsuń
  7. Thanks :) You can translate the page with a translator on top the page on the left hand side.

    OdpowiedzUsuń
  8. o kurczę! ale smakowite zdjęcia... chętnie bym taki spróbowała :>

    OdpowiedzUsuń
  9. Looks delicious. Can't wait to try. Your pictures are lovely too...
    I would like to invite you to Yumgoggle. Your phenomenal photos have caught our attention, we have been on the lookout for unique and interesting bloggers since we launched our food photo submission site which is http://www.yumgoggle.com/gallery/ This will allow you to showcase all your great work and share it with our visitors. We’d be proud to have your work as part of our growing collection to continue to have a larger reach and further inspire all fellow food lovers out there! Sorry for the shameless plug to our site =)

    OdpowiedzUsuń
  10. Można czymś zastąpić sake? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może wytrawną sherry albo po prostu wodą :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!