Kulki ryżowe na ananasowym sosie słodko-kwaśnym z krewetkami i pędami bambusa


autor przepisu Viola







Kulki ryżowe





Ryż zalać gorącym mlekiem i ugotować na sypko według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie do miseczki wsypać 50 g płatków i zalać wodą. Ugotowany ryż przesypać do miseczki, domieszać masło, gdy lekko przestygnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Z ryżowej masy formować małe kulki, smażyć je we frytkownicy lub w garnku na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.





Sos





W woku na 1 łyżce masła przez 5 minut smażyć krewetki, następnie przełożyć na talerz. Pamiętaj najpierw rozgrzej woka a później dodaj masło. Do woka dodaj pozostałe masło i czosnek, smaż chwilkę i domieszaj por i podsmażaj przez 5minut, dolej sok z cytryny i smaż 5 minut. Domieszaj sos Uncle Ben's oraz krewetki i podsmażaj kolejne 5 minutek.


Sos rozdzielić pomiędzy 3-4 talerze, a na nim ułożyć ryżowe kulki.








  You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.

18 komentarzy:

  1. bardzo apetyczny obiadek

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy11:31:00 AM

    Kochana, jak będziesz kusić takimi potrawami to moją dietę trafi....... Magda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm, genialne! Kiedyś robiłam ryżowe kulki, z serem w środku. Dzięki za przypomnienie, muszę zrobić, ale tym razem w Twojej wersji. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. są krewetki to już mi się podoba tylko ryż bym Zamienił na makaron ryżowy i miodzio :)

    OdpowiedzUsuń
  6. za krewetki dałabym się pokroić:) Uwielbiam a te są ogromne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaskoczyłaś mnie tym przepisem ;) Wygląda obłędnie pysznie i idealnie pasuje do azjatyckich potraw!

    OdpowiedzUsuń
  8. Myślisz, że można takie kulki upiec? Chciałabym je pożreć, a nie mam jak usmażyć na głębokim tłuszczu (pomijając to, że nigdy tego nie robiłam i, prawdopodobnie nie umiem) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, próbuj i daj znać. Ja smażyłam w oleju arachidowym, który nadał im fajny posmak.

      Usuń
  9. zdjecia tak piękne, że od rana mam ochotę na obiad.. taki obiad! rewelacja:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Tym daniem idealnie wpasowałaś się w mój gust. A kulki ryżowe- rewelacja!
    Do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  11. Smakowite :) Bardzo mi się podoba pomysł na kulki ryżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kiedyś robiłam kulki ryżowe, ale nieco inne. Takie chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  13. zjadłoby się, oj zjadło!

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniałe i aromatyczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękne apetyczne zdjęcia. Znalazłam już na blogach kilka propozycji na wykorzystanie ryżu marki Uncle Ben i Twoj bardzo mi si epodoba.

    OdpowiedzUsuń
  17. Anonimowy5:11:00 PM

    wygląda jak danie z restauracji :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!