Szkockie, białe pieczywko? Czemu nie! :)







  • 600 g pszennej mąki + do podsypania
  • 1 łyżka truvii lub innej substancji słodzącej
  • 1, 1/2 łyzeczki soli
  • 1 łyżka aktywnych, suchych drożdży
  • 440 ml bardzo ciepłej wody
  • 2 łyżki miękkiego masła + odrobina do posmarowania
  • 1 kopiasta łyżka siemienia lnianego (opcjonalnie)
  • 1 kopiasta łyżka suszonego rozmarynu (opcjonalnie)


Do dużej miski miksera wsypać 200g mąki, cukier, sól, drożdże, zmiksować. Dodać wodę i masło, miksować na niskich obrotach przez 3 minuty. Dodać 100 g mąki, miksować przez 4 minuty. Dodać pozostałą mąkę, zagnieść. Przełożyć na blat roboczy posypany mąką i ugniatać przez 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne ( jeżeli będzie to konieczne dodać więcej mąki) Przełożyć do dużej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1 godzinę. Następnie ponownie ugniatać przez 5 minut, podzielić ciasto na pół, przykryć i zostawić na 15 minut. Każdą część rozwałkować na prostokąt 30x20 cm. Jeden prostokąt posypać rozmarynem, drugi siemieniem, zrolować od węższej strony. Przykryć i zostawić na godzinę. Piec 25-30 minut w 200 we wcześniej nagrzanym piekarniku. Wyjąć, a górę bochenków posmarować rozpuszczonym masłem, odstawić do ostygnięcia.

 Czy z rozmarynem,





 czy z siemieniem lnianym.






Zawsze miękki, z rumianą, chrupiącą skórką.


  You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.

16 komentarzy:

  1. Poproszę kromkę tego z rozmarynem :) Świetnie wyglądają te zawijasy :) Dawno nie piekłem żadnego pieczywa, może czas to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale fajny szklaczek :)
    piękne to pierwsze zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne:) pieczenie chleba to cos czego kiedys sie naucze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. troche czasochlonne ( tez wyrastanie) ale jak pysznie wyglada!!! cudenko :) lece przesledzic wczesniejsze wpisy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zglodnialam... ja mam tylko chlebek z Tesco :((((

    OdpowiedzUsuń
  6. jedno z tych uroczych zdjęć bierze udział w naszym konkursie na zdjęcie miesiąca, zapraszamy do głosowania! http://wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy

    OdpowiedzUsuń
  7. cudności chlebowe...

    OdpowiedzUsuń
  8. Mogą być zwykłe drożdże? jutro rano bede piekła a raczej próbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, to link do tabeli z przelicznikiem http://www.theartisan.net/convert_yeast_two.htm

      Usuń
    2. Chlebki się pieką :) Ciekawa jestem czy wyjda hi hi

      Usuń
    3. Koniecznie daj znać :)

      Usuń
    4. wyszły :) ale jakoś mało wyrośniete :/ i dłużej musiały posiedzieć ale pycha!! :)

      Usuń
    5. Ile gram świeżych drożdży dodałaś?

      Usuń
    6. 8 dag,nie mogłam się połapać w tych miarach. jakby był jeden byłby duży jak twój

      Usuń
  9. mniam!i jeszcze cieplutki ahh

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!