Bogata krajanka z cieciorki bez dodatku mąki!







  • 240 g ciecierzycy ( u mnie z puszki )
  • 15 g suszonej żurawiny
  • 20 g rodzynek
  • 50 g migdałów
  • 100 g orzechów włoskich 
  • 50 g suszonych śliwek - pokroić w paski 
  • miód
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka truvii lub innego słodzidła
  • 100 g odtłuszczonego mleka w proszku
  • 190 g gęstego jogurtu greckiego 0% tłuszczu
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 10 g
  • 1/2 łyżeczki sody do pieczenia ok 4 g
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, z nasionami ok 16 g

Migdały i orzechy wrzucić do woreczka foliowego rozkruszyć przy pomocy wałka lub tłuczka. Cieciorkę zmiksować blenderem na jednolitą masę z oliwą i łyżką wody. Domieszać 2 jajka i 1 żółtko oraz pozostałe składniki. Białko ubić na sztywno, dodać do masy i dokładnie połączyć. Odstawić na 20 minut, wymieszać. Następnie przełożyć masę do kwadratowej formy ( u mnie silikonowa) polać miodem.



Piec 45 minut w 160°C z termoobiegiem we wcześniej nagrzanym piekarniku. Odstawić do ostygnięcia, a następnie pokroić na kwadraty.


  Fantastycznie słodka i chrupiąca !




Słodkość która zaskoczy Twoich gości :)




Krajanka z ciecierzycy,
 będzie fantastyczną odmianą dla tradycyjnego ciasta.
 Zdrowego chrupania życzę :)




Viola
autorka przepisu



You can translate this page with the translator on top of the page of the left hand side.


23 komentarze:

  1. swietny przepis! i jaki zdrowy, do wyprobowania koniecznie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, no pomysł rewelacyjny

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy11:25:00 AM

    mmm wygląda pysznie ! No i zdrowo ! Koniecznie muszę wypróbować !

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł!Czy zamiast truvii moze być cukier zwykły lub trzcinowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, tylko cukru musisz dodać troszkę więcej. 1/3 łyżeczki truvii to 1 łyżeczka cukru.

      Usuń
  5. Ale extra przepis:-) Wygląda bardzo apetycznie:-) Nie przyszłoby mi do głowy z takich składników coś tak pysznego wykombinować;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie jadłam z fasoli czarnej, w tej wersji też fajne, koniecznie muszę upiec!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawa propozycja, muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie pomyślałabym, że można z tego zrobić ciasto :) ale wygląda super! pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam!
    wygląda bosko! ;]

    OdpowiedzUsuń
  10. Pomyślałam że dla mnie, ale te jajka i jogurt więc nie tym razem ale ciacho na ciecierzycy trzeba jakieś wymyślić, podsunęłaś mi pomysł. No i to Twoje ciacho musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie zdrowe przepisy. No i oczywiście prezentuje się smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Widzę, że ostatnio cieciorka jest bohaterem dań! Zdrowo i pysznie ;)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Bogini !!!!!!!!!!!!! Genialne i kolejne do spróbowania :) Ahhh, uwielbiam cieciorkę, ale na razie najwięcej jej używałam do różnosmakowych hummusów, a tu ot na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  14. A czym można zastąpić mleko w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmiksowanymi na mąkę płatkami lub otrębami albo zwykłą mąką.

      Usuń
  15. Dziękuję wszystkim za słowa pochwały i poświęcony czas :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Anonimowy6:17:00 AM

    Trochę kalorii to w tym siedzi, prosze powiedz mi na ile porcji jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami nie należy liczyć kalorii, tylko rozkoszować się smakiem :) Ilość na formę 22x22 cm, a ilość porcji zależy od Ciebie :)

      Usuń
    2. Anonimowy1:55:00 PM

      Czasami tak, ale można zjeść mniej i wtedy jest okey, zdrowe składniki to podstawa :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!