Paluchy znane i lubiane, u mnie w wersji HOT





  • ciasto francuskie kupne lub wykonane według tego przepisu - KLIK
Farsz możecie wykonać z dowolnych składników, poniżej podaję moją propozycję
  • 2 papryczki chili - pokroić
  • 2 cebule - pokroić
  • 2 pomidory - sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • świeżo starty cheddar
Papryczki, pomidory oraz cebulę zmiksować na jednolitą masę. Następnie smażyć na rozgrzanej oliwie, do odparowania płynu. Ciasto rozwałkować, na połowie rozsmarować przestudzoną masę, posypać serem. Przykryć czystym ciastem. Docisnąć wałkiem. Pociąć na wąskie paski, każdy skręcić, jak makaron świderki, delikatnie rozciągając. Paluchy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo możecie oprószyć paluchy np oregano. Piec 15-20 minut w 220 °C

Doskonałe imprezowe chrupaczki nie tylko do piwa!




Smacznego!




Polecam również!
 by zobaczyć przepis kliknij na zdjęcie

Fantazyjne kwiatki



 Spiralki serem nadziewane



 You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.

16 komentarzy:

  1. Mój M. takie uwielbia:-) Może zdecyduję się zrobić mu przyjemność...:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy11:36:00 AM

    A miałam robić Twoje kwiatki z ciasta francuskiego, ale zrezygnuję na rzecz HOT paluchów :D Madzia

    OdpowiedzUsuń
  3. To już wiem co dziś do piwa podam. Nie wiedziałem że to takie proste w wykonaniu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajnie wyglądają :) Ciasto francuskie mogłabym jeść w każdej postaci ze wszystkimi dodatkami..

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma to jak ciasto francuskie, prosto i szybko i wiele możliwości. Super pomysł na te paluchy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Do paluchów znakomicie pasuje pasta francuska z Polsoi. Trzeba ją nieco rozcieńczyć mlekiem kokosowym, bo jak na dip to trochę gęsta, ale pasuje wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  7. podzielisz się ze mną jednym paluchem? :)
    pozdrawiam,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
  8. O właśnie przydałoby mi się do piątkowego piwka:-). Wyglądają rewelacyjnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają bosko:) od razu mam ochotę upiec, postawić na stole i otworzyć sobie do nich piwko;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy11:56:00 AM

    Z chęcią przerobię ciasto na takie ostre pyszności. Fajny pomysł na dodatki.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. idealne na przekąskę i do kawy rano. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  12. mmm przekąski na ostro - najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  13. własne inspiracje w kuchni są najlepsze

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!