Pieczone, kruche, nadziewane pleśniowym, czyli prosto i smacznie na WIELKANOCNYM stole!







  • kruche ciasto - kupne lub wykonane według przepisu poniżej
  • 100 g duńskiego sera pleśniowego
  • 100 g gęstego jogurtu greckiego ( u mnie 0% tłuszczu)
  • suszone pomidorki z oliwy (odcedzić i osuszyć na papierowym ręczniku)
  • świeże listki bazylii



 Kruche ciasto wytrawne


  • 300 g mąki
  • 200 g smalcu ( lub masła)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli

W przesianej mące zrobić wgłębienie, wbić jajko, wlać śmietanę, wsypać cukier i sól. Dodać schłodzony i posiekany smalec ( lub masło). Wszystkie składniki posiekać nożem, palcami rozetrzeć grudki, szybko zagnieść ciasto, zawinąć folię i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie w głębokim naczyniu, przy pomocy widelca rozgnieść ser




i domieszać jogurt. Wyjąć ciasto, rozwałkować na grubość ok 3-4 mm i wykrawać krążki szklanką,




kieliszkiem lub foremką śred 6-7 cm. Po środku każdego krążka ułożyć farsz z sera i jogurtu, następnie połówkę suszonego pomidora i listek bazylii.




Przykryć drugim krążkiem, naciągnąć ciasto brzegami i zacisnąć brzegi, dekoracyjnie zawinąć, lub skorzystać z pomocy widelca. Zebrać skrawki ciasta, zagnieść i ponownie rozwałkować itd do wykorzystania całego ciasta. Pierożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.




Piec ok 15-20 minut w 220°C (termoobieg 200°C)


Kruche i delikatne,
o przyjemnym dla podniebienia nadzieniu.


Rewelacyjne na ciepło, doskonałe na zimno!
 Smacznego, kruchego życzy ;)



Viola
autorka przepisu




You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.

13 komentarzy:

  1. Podoba mi się nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiały być bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała przekąska! Idealna na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajna przekąska, ładnie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. I nadzienie cudne i forma prześliczna:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. i nadzienie i ciasto świetne :) schrupałabym parę takich!

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczne i zapewne smaczne. Fajny pomysł na świąteczny stół:* Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie do końca to dietetyczne danie ale po znajomości przyjmuję:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna propozycja:-)i jak pięknie się prezentuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Coś fantastycznego! Zdecydowanie moje smaki. Zapisuję na listę "do wypróbowania". :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Naprawdę śliczne:)

    OdpowiedzUsuń
  13. marzą mi się takie, niedługo mam zamiar zrobić, lecz z innym farszem ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!