Słodki torcik z niespodzianką dla Piotrusia z okazji 2 urodzin :)








Biszkopt


Na 1 biszkopt (2 blaty) będą potrzebne 4 blaty
  • 140 g mąki pszennej samorosnącej*
  • 75 g skrobi kukurydzianej
  • 6 jajek - oddzielić żółtka od białek
  • 140 g cukru pudru
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • szczypta soli
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę pszenną ze skrobią kukurydzianą
Białka ubić na sztywno, podczas ubijania dodać stopniowo cukier, po jednym żółtku oraz ocet.
Na masę przesiać mąkę. Miksować na najwolniejszych obrotach do momentu połączenia się składników. Następnie przełożyć ciasto do formy, wygładzić. Piec 30-35 minut w 200°C  (termoobieg 180°C ) Po upieczeniu, ostrym nożem odkroić biszkopt od obręczy tortownicy. Otworzyć i ostrożnie zdjąć obręcz. Na jeszcze ciepłe ciasto położyć kratkę kuchenną, obrócić i zdjąć z niego papier. Obciążyć np deską do krojenia. Gdy biszkopty przestygną, każdy przeciąć wzdłuż na 2 blaty. W dwóch blatach wyciąć otwór, wielkość otworu i kształt zależy od tego co chcecie schować w środku. Następnie nasączyć wszystkie blaty herbatą.




Do nasączenia
  • 2 saszetki zielonej herbaty ( u mnie jabłkowo-gruszkowa) - zaparzyć w 250 ml wody



Masa truskawkowa
  • 200 g dżemu truskawkowego
  • 120 g małych truskawek
W rondelku rozpuścić dżem.



Krem

Na I warstwę
  • 100 g mlecznej białej czekolady
  • 100 g śmietanki kremówki
100 g czekolady rozpuścić w misce nad garnkiem z gorącą wodą.
100g śmietanki ubić na sztywno. Lekko przestudzoną czekoladą połączyć z u bitą śmietanką.


Na II warstwę
  • 310 g  mlecznej białej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g śmietanki kremówki


310 g czekolady rozpuścić w misce nad garnkiem z gorącą wodą.
150g śmietanki ubić na sztywno dodać serek, wymieszać. Lekko przestudzoną czekoladę połączyć z serkiem i śmietaną.




Do ozdoby użyłam:
  • 300 g śmietanki kremówki
  • 100 g cukru pudru
  • truskawki, drażetki witaminowe, listki mięty

Śmietankę ubić razem z cukrem pudrem.




PRZEKŁADAMY


Jeden pełny blat ułożyć na płaskim talerzu. Rozprowadzić gorący dżemy. Truskawki przekroić na pół wzdłuż i ułożyć na jeszcze ciepłym dżemie.





Następnie rozprowadzić I warstwę kremu, przykryć drugim blatem z wyciętym otworem i docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania kolejnej warstwy kremu.





 Rozsmarować część II warstwy kremu na blacie, przykryć trzecim blatem z otworem.




Wsypać lub włożyć do środka niespodziankę. Rozprowadzić część kremu na blacie,




przykryć czwartym, pełnym blatem.Rozsmarować pozostały krem na całości. Wstawić tort do lodówki na 1 godzinę.




Przygotować śmietanę i owoce do ozdoby. Słodką masą ze śmietanki ozdobić tort, przybrać owocami. Wstawić do lodówki na ok 2 godzinki.






Po tym czasie możemy spokojnie zaprezentować nasze słodkie cudo 

JUBILATOWI












Zapraszamy na słodki poczęstunek ;)




Viola
autorka przepisu







*Pszenna mąka samorosnąca (self-raising flour) - jest to zwykła mąka pszenna z dodatkiem środków spulchniających, którą możecie przygotować sami w domu. Na 150 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.