Owsiane tartaletki z ananasem zapiekane.


Pomysł na owsiane tartaletki powstał z myślą o śniadaniu. 
Tak więc proponuje przygotować je wieczorem,  
by rano pozostało tylko zapiekanie i jedzenie :)








Na 4 tartaletki
  • 100 g płatków owsianych
  • 200 ml mleka orzechowego
  • 1 jabłko ok 130 g - zetrzeć na tarce o małych oczkach
  • 50 g miodu
  • 20 g złotego siemienia lnianego
  • 4 plastry świeżego ananasa
  • olej arachidowy do wysmarowanie foremek



Mleko zagotować, domieszać pozostałe składniki (prócz ananasa), zmniejszyć temperaturę i podgrzewać przez 5 minut. Następnie przełożyć masę do wysmarowanych foremek, ułożyć po plasterku ananasa. Odstawić do ostygnięcia, następnie przykryć i schować  na noc do lodówki.




Rano tuż przed poranną toaletą, rozgrzewamy piekarnik do 210°C (termoobieg 190°C  ).
Wstawiamy tartaletki do piekarnika i zapiekamy przez 20-25 minut. W tym czasie wszystkie odświeżające czynności wykonujemy, następnie tartaletki wyjmujemy.




Stolik nakrywamy i ciepłe śniadanko podajemy.




A jak i czym do smaku przyozdobicie 
to już Waszej fantazji i głodnym brzuszkom pozostawiam.










Smacznego życzy!



Viola
autorka przepisu