autor przepisu Viola
Beszamel
Beszamel
Mąkę przesmażamy z masłem, a następnie dolewamy stopniowo zimne mleko, stale mieszając.
Sos doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć temp. pod garnkiem, podgrzewać 20 min. cały czas mieszając. Po 10 min dodać sok i energicznie zamieszać, doprawić gałką muszkatołową. Jeśli utworzą się grudki mąki, sos przecieramy przez sito.
Zapiekanka
Układamy warstwami w wysmarowanej oliwą żaroodpornej formie.
- 200 g makaronu ORZO - ugotować w osolonej wodzie wg przepisu(nie przelewać zimną wodą)
- 165 g brokuł (tylko różyczki) - blanszować przez 5 min
- 2 cukinie - przeciąć wzdłuż, następnie pokroić w paski
- 1 puszka makreli w sosie własnym (ok160g) - odsączyć
- 200 g żółtego sera - pokroić w plastry
- oliwa do wysmarowania formy
Beszamel
- 500 ml mleka
- 60 g mąki
- 60 g masła
- sok z połowy pomarańczy
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
Beszamel
Mąkę przesmażamy z masłem, a następnie dolewamy stopniowo zimne mleko, stale mieszając.
Sos doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć temp. pod garnkiem, podgrzewać 20 min. cały czas mieszając. Po 10 min dodać sok i energicznie zamieszać, doprawić gałką muszkatołową. Jeśli utworzą się grudki mąki, sos przecieramy przez sito.
Zapiekanka
Układamy warstwami w wysmarowanej oliwą żaroodpornej formie.
- 1/2 makaronu
- 1/2 sera
- pokrojone cukinie, przyprawić solą i pieprzem
- polać połową sosu
- pozostały makaron
- makrela
- pozostały ser
- brokuły, przyprawić solą i pieprzem
- zalać pozostałym sosem
Piec 40 min w 180°C (termoobieg 160°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.