Makaron zapiekany z pomidorkiem

  autor przepisu Viola

  • 300 g makaronu muszelki
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietany
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 średni pomidor
  • 2 garści startego sera cheddar
  • świeży koperek bądź suszony
  • oliwa z oliwek


Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odlać, przelać zimną wodą, zostawić do ostygnięcia.





W tym czasie z trzech jajek oddzielić żółtka od białek. Pomidor drobno posiekać.
Żółtka, 1 całe jajko, 1 garść startego żółtego sera, śmietanę, jogurt,  posiekany pomidor, odrobinę koperku, wymieszać.




Tak przygotowanym sosem zalać makaron i wymieszać.




Zostawić na kilka minut. Włączyć piekarnik na 190 stopni, niech  się nagrzewa.
A my zabieramy się do przygotowania naczynia do zapiekania :)
Naczynie dokładnie wysmarować oliwą z oliwek i wysypać garścią startego żółtego sera.
Białka ubić na sztywno i wyłożyć na ser. Na tak przygotowaną formę wykładamy nasz makaron.
Górę naszej zapiekanki posypać delikatnie startym żółtym serem.


Przez 30 min. pieczemy w temp. 190 stopni później zwiększamy na 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 5 min. Nie otwieraj piekarnika!!!! Po tym czasie piekarnik wyłączamy, zostawiając w nim zapiekankę na 5 minutek. Wyjmujemy, jeszcze tylko 5 minutek iiiii już można jeść :)))





Kochani, oto przepis który znalazł się na liście nagrodzonych w akcji  
Organizatorom akcji dziękuję za docenienie mojego przepisu.

4 komentarze:

  1. Wygląda cudnie i fajna bo bez mięsa! W dodatku sos śmietanowy - uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratulacje!! Co prawda myślałam, że zwycięzcami będą Twoja szynka z makaronem a tu takie zaskoczenie! WOW!! WYGRAŁAŚ!!!!!!! :):):)

    OdpowiedzUsuń
  3. też jestem zaskoczona :)
    Dzięki za gratulki :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratuluję...ja tez zostałam wybrana :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!