Deserek '' Piotruś ''

autor przepisu Viola




  • dżem truskawkowy
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • odrobina wody
  • białko z 2 jaj













warstwa I

1 czubatą łyżeczkę dżemu rozpuszczamy w misce osadzonej w garnku z gotującą sie wodą.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie zimnej wody, podgrzać do całkowitego rozpuszczenia.
Jogurt ubijamy. Ostrożnie, małymi porcjami, dodajemy przestudzony dżem do jogurtu, ubijamy.
Tak samo dodajemy rozpuszczoną żelatynę, ubijamy. Przekaładamy do docelowgo naczynka.
Odstawiamy do lodówki i czekamy aż stężeje.

warstwa II

3 czubate łyżki dżemu rozpuścić, w ten sam sposób jak przy warstwie I. Białko z 2 jaj ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie dodajemy do niej przestudzony dżem, delikatnie ale dokładnie mieszamy.
Następnie przekładamy do naszego naczynka z pierwszą warstwą, która zapewne już stężała.
Odstawiamy do lodówki na okolo 10-15 min.



 Idealny na niespodziewane zachcianki naszych dzieciaczków.

3 komentarze:

  1. No i kolejny dowód nadawania na jednej fali - ja dziś też poszłam w białka i żelatynę!!!
    Twoje deserki wyglądają baaardzo puszyście - musiały być pysznościowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. były bardzo smaczne!!! a ta górna warstwa puszysta i w wyglądzie i w smaku:D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!