Tęczowe kotleciki

autor przepisu Viola






  • 10 jajek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/4 zielonej papryki
  • odrobina posiekanej świeżej kolendry
  • 1 średnia czerwona cebula
  • sezam
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

8 jajek ugotować na twardo, 5 jajek zetrzeć na tarce o małych oczkach, 3 jajka zetrzeć na tarce o dużych oczka. 1/4 czerwonej i żółtej papryki kroimy w drobną kostkę.Pozostałe części czerwonej i żółtej oraz zieloną paprykę kroimy w bardzo cieniutkie paseczki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni. Tak przygotowane składniki mieszamy ze sobą,wbijamy 2 jajka, przyprawiamy i  mieszamy.Dodajemy sezam (wedle uznania)  i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Smażenie-Pieczenia

wersja I
Na patelni z oliwą.

Formujemy kotleciki, obtaczamy w sezamie. Smażymy.



wersja II
Na patelni grillowej bez oliwy

Formujemy kotleciki, tym razem bez obtaczania. Smażymy.




wersja III
Rozgarzć piekarnik na 190 stopni.

Formujemy kotleciki, , wykładamy na blachę z papierem do pieczenia, posypujemy górę sezamem. Pieczemy około 15-20min.




Jury w skład którego wchodził mój starszy syn, mąż i ja.
 Orzekło jednogłośnie. 
Dla naszej rodzinki najlepsza jest wersja I




A która z wersji jest dobra dla
 Twojej Rodzinki ? :D

2 komentarze:

  1. Wyglądają cudnie! Do tych pieczonych dołożyć jeszcze surowe jajko żeby się nie rozwalały? Czy nie trzeba? Ja spróbuję z piekarnika!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie trzeba, w środku są już 2 surowe jajka :)
    Pieczone też były smaczne :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!