Czyli Chili ;)

autor przepisu Viola






Na 3 porcje
  • 3 kotlety wieprzowe
  • 20 łyżek oliwy chili
  • 2 papryczki chili
  • 1 łyżka świeżo posiekanego estragonu
  • 1 łyżka świeżych listków tymianku cytrynowego
  • 70 g rukoli

Całe papryczki chili drobno siekamy. Oliwę wlewamy do niezbyt głębokiego naczynia, dodajemy posiekane papryczki chili, estrago i tymianek cytrynowy, mieszamy. Wkładamy mięso i wstawiamy na noc do lodówki.




 Mocno rozgrzewamy patelnię grillową z nieprzywierającą powłoką ( nie dodajemy tłuszczu). Smażymy na niej zamarynowane kotlety  by ładnie się przyrumieniły.
Na talerzach układamy liście rukoli, skrapiamy oliwą, na wierzchu układamy mięso.




2 komentarze:

  1. Skąd wzięłaś taką ładną rukolę? Ilekroć chcę kupić takową, znajduję tylko przywiędłe liście. Okropnie to irytujące, bo rukola jest super :) Do takiej słusznej porcji mięsa jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Loriel, rukolę kupiłam pięknie zapakowaną w tesco, w Coatbridge :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!