Na 6 porcji
Galaretka
- 2 czubate łyżki żelatyny
- 4 czerwone pomarańcze
- sok z malin (opcjonalnie)
- 250 ml soku z czerwonych pomarańczy
- 250 g cukru
- 200 ml szampana
Krem
- 200 ml śmietany
- 1 łyżka cukru waniliowego
- kilka kropel czerwonego barwnika do lukru (opcjonalnie)
Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki, zdejmujemy skórki, zachowujemy wydobywający się sok. Cząstki pomarańczy przekładamy do naczyń deserowych, wstawiamy do lodówki.
Dla uzyskania czerwonego koloru. Dzień wcześniej wymieszałam cząstki pomarańczy z sokiem malinowym. |
Zachowany sok z pomarańczy mieszamy z sokiem pomarańczowym i cukrem, lekko podgrzewamy. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody , dodać do soku, wymieszać. Do przestygniętego soku dolewamy szampana, mieszamy. Przygotowaną mieszanką zalewamy cząstki pomarańczy.
Przykrywamy, wstawiamy na 5 godzin do lodówki.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym( barwimy kilkoma kroplami barwnika).
Tak przygotowanym kremem ozdabiamy nasze galaretki.
TEN PRZEPIS BIERZE UDZIAŁ W :
kategoria kolor CZERWONY
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!