Zapiekane Zielone Różyczki







Na 6 porcji

Ciasto
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki zimnej wody

Farsz

  • 500 g brokułów ( samych różyczek)
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 4 łyżeczki prażonych orzeszków piniowych
  • 200 ml śmietany
  • 4 jajka
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatałowej
  • łyżka oliwy z oliwek


Z mąki, masła, pół łyżeczki soli i 2 łyżek zimnej wody zagniatamy jednolite ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 40 min do lodówki.




Brokuły myjemy, wrzucamy na gotującą się wodę, blanszujemy przez 3 min.



 Na rozgrzanej oliwie smażymy mięso mielone, aż się zrumieni. Przyprawiamy solą i pieprzem.



Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do nasmarowanej masłem formy ( bądź silikonowej) o średnicy 26 cm. Układamy wysoki brzeg. Płaską powierzchnię ciasta zakrywamy cienka warstwą mięsa, następnie układamy brokuły, zasypujemy pozostałym mięsem. Całość posypujemy orzeszkami piniowymi.


Ubijamy dokładnie jajka, dodajemy śmietanę oraz szczyptę świeżo startej  gałki muszkatałowej, mieszamy. Zalewamy zapiekankę, tak by zalewa dotarła w każde miejsce zapiekanki.


Zapiekamy 40 min w 200 st ( termoobieg 180 st) we wcześniej nagrzanym piekarniku.









3 komentarze:

  1. Boska tarta z brokułami!!! Po wyczerpującym treningu tylko tego chcę!!!...to sobie chociaż popatrzę :P ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki :) może kiedyś skosztujesz ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis. Uwielbiam zapiekane brokuły!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!