Mexicana







  • 1 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 listek laurowy
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 5 - 6 kropli tabasco

Z pomidorów zdejmujemy skórę, usuwamy trzonek oraz pestki, a miaższ kroimy w kostkę.
Cebulę drobno siekamy, seler kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Pomidory, seler i listel laurowy dodajemy do cebuli, któtko dusimy. Wlać bulion warzywny i zagotować.




Zupę gotujemy przez 30 min, aby warzywa były miękkie, następnie miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz tabasco na pikantnie. Podajemy bez dodatków.



Choć moją podałam z grzankami :)






Bardzo sycąca !!!






5 komentarzy:

  1. Lubie takie geste, kremowe zupy...

    OdpowiedzUsuń
  2. no proszę, ja dziś też miałam krem pomidorowy, ale z czosnkiem:) polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. :) super : pozdrawiam i czekam na kolejne teczowe przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa meksykańska, z tabasco to zupa w sam raz dla mnie :-) Twoja wygląda wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi się podoba ta zupa :) Lubię takie proste zupy z pomidorów.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!