Cytrynowy Kurczak






  • 6 piersi z kury
  • papryka słodka (przyprawa)
  • mąka
  • 8 łyżek masła
  • pół pęczka natki
  • 1 łyżeczka świeżo posiekanych listków estragonu ( może być suszony )
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • sól, pieprz



Piersi z kury oczyszczamy, delikatnie ''traktujemy'' tłuczkiem do mięsa ;), przprawiamy solą, pieprzem i papryką. Następnie obtaczamy w mące i przesmażamy z obustron około 5 min. na 2 łyżkach masła. Odstawiamy w ciepłe miejsce np: do nagrzanego piekarnika.




 Pozostałe masło roztapiamy na patelni i przesmażamy na nim posiekaną natkę pietruszki wraz z posiekanym estragonem. Dodajemy sok z cytryny, wymieszać i zagotować.




Tak przygotowanym sosem zalewamy usmażone piersi z kury.




Ryż z warzywami oraz surówka z ogórka z miętą
to idealne dodatki do naszego '' Ctrynowego Kurczaka ''


5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis, czy to z kuchni włoskiej? Ja też robiłam podobny, ale z kuchni syczuańskiej (był rewelacyjny!): http://kuchniaprezydentowej.blogspot.com/2011/11/kurczak-cytrynowy-lemon-chicken.html
    Serdeczne pozdrowienia z Monachium! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a i tu pewne zaskoczenie :) przepis pochodzi z kuchni brytyjskiej :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dosc, ze cytrynowy, to jeszcze pachnacy ziolami... Juz mi sie podoba!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię dodatek estragonu do kurczaka. W Twoim przepisie bardzo podoba mi się jeszcze sposób wykonania.Zapisuję i mam nadzieję, że wkrótce zrobię. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!