Na Schodkach







  • 200 g śmietanki
  • 60 g cukru waniliowego (około 2 torebek)
  • 100 g cukru
  • 250 g twarogu
  • 250 g sera mascarpone
  • 200 g biszkoptów ( około 35 sztuk)
  • 250 ml zimnej kawy espresso
  • 125 ml likier kawowego
  • kakao do posypania



Mascarpone mieszamy z twarogiem i cukrem.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym, porcjami dodajemy do masy twarogowej, ostrożnie mieszamy.




 Spód płaskiego, szklanego naczynia wykładamy połową biszkoptów. Kawę mieszamy z likierem, połową mieszanki polewamy biszkopty (odczekaj chwilkę by mieszanka wsiąkła w biszkopty) Rozsmarowujemy na nich połowę masy mascarpone. Przykrywamy pozotałymi biszkoptami, lekko przyciskamy, polewamy pozostałą kawą z likierem. Smarujemy pozostałą masą  mascarpone.
wstawiamy na noc do lodówki ( co najmniej na 3 godz.).





Przed podaniem tiramisu oprószyć kakao.













3 komentarze:

  1. pięknie udekorowane

    OdpowiedzUsuń
  2. Podpisuję się pod powyższym :) Motyw na wierzchu jest obłędny! A jedzenie na schodach kojarzy mi się z wakacjami i pośpiesznym wciąganiem obiadu między jedną zabawą a drugą...;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję, motyw ten wybrał mój starszy syn Tomek :) który dzielnie pomagał przy całości :D
    Arvén, masz całkowitą rację z tym jedzeniem na schodach :) to takie moje wspomnienie z wakacji :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!