Persimon Soup

autor przepisu Viola






Na 6 porcji
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 6 owoców persymony
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 170 ml śmietanki
  • 1 łyżeczka curry
  • pół pęczka kolendry
  • sól, pieprz


Obraną cebulę kroimy w talarki, następnie szklimy na 2 łyżkach oliwy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę owoce persymony. Dusimy pod przykryciem 4-5 min mieszając od czasu do czasu. Zalewamy całość bulionem, zagotować, zmniejszamy temp. pod garnkiem, gotujemy ok 10 min aż owoce będą miękkie. Następnie dodajemy śmietankę oraz curry, zagotować.




Całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy kolendrą.








4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysl! Nie wpadlabym na to, ze z persymony mozna zrobic zupe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) zupa bardzo smaczna,lekko słodkawa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie ugotowałam :) Pyszna! Słodkawa, gęsta, rewelacyjna! Bardzo dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze jest miło czytać słowa pochwały, a jeszcze milej od kogoś kto wypróbował przepis, bardzo dziękuję :)
    Aż nabralam ochoty na kolejne ''gotujące'' kombinacje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!