Smurf na Jagodach ;)

autor przepisu Viola








Ciasto
  • 125 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 30 g cukru waniliowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mąki
  • 2 łyżeczki niebieskiego barwnika do lukru
  • 300 g jagód
  • garść posiekanych orzechów włoskich ( + kilka do ozdoby)

Krem

  • 250 ml śmietanki
  • 2 łyżki cukru waniliowego


Rozpuszczamy czekoladę, odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka, masło, cukier, cukier waniliowy miksujemy na kremową masę, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, barwnik do lukru oraz jagody ( kilka jagód zostawić do ozdoby), mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.





Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy np okrągłej o r 24cm ( bądź silikonowej). Pieczemy 30 min. w 190 st ( termoobieg 170st) we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Po ostgnięciu przekładamy do dużej miski, rozgniatamy widelcem dodajemy posiekane orzechy, mieszamy. Następnie przekładamy do deserowych naczyń.



 Cukier waniliowy mieszamy ze śmietanką i ubijamy na sztywno. Przekładamy do rękawa cukierniczego i ładnie przykrywamy górę naszych deserków. Ozdabiamy jagodami i orzechami.





2 komentarze:

  1. Hey Foodies, Viola's Smurf Cake recipe has been selected by Knapkins to be featured in a Recipe Guessing Game. Invite fans to play: http://knapkins.com/guess_games/689?source=blog

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest obłędne!!! I ta biała czekolada!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!