Sznycel w Miętowym






Na 4 porcje
  • 4 kotlety z jagnięciny
  • 3 łyżki masła
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 6 szalotek
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 125 ml śmietany
  • 2 gałązki mięty


Kotlety myjemy, osuszamy i nacieramy solą  oraz pieprzem. Smażymy kotlety z każdej strony po 5 - 6 min na rozpuszczonym maśle. Zdejmujemy z patelni, przekładamy w ciepłe miejsce np: do nagrzanego piekarnika.




Seler kroimy w plasterki, szalotki na ćwiartki ( oczywiście obrane).  Szklimy szalotki na tłuszczu pozostałym ze smażenia kotletów.  Pod koniec dodajemy seler, podduszamy, dolewamy bulion warzywny oraz śmietanę. Miksujemy. Dodajemy listki mięty i jeszcze raz miksujemy.





Podajemy sznycle jagnięce razem z sosem.





Proponuję jako dodatek puree z ziemniaków z dodatkiem posiekanej papryczki chili oraz smażone pomidorki cherry.

2 komentarze:

  1. Co za smaki...! Najlepsza restauracja by się nie powstydziła takiego dania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo intrygujacy sos - chetnie bym skosztowala!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!