Imbir z Kolendrą w zupce się spotkali







Na 4 porcje
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  •  marchewki
  • 1 seler naciowy
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 l bulionu warzywnego
  • pół pęczka kolędry
  • kwaśna śmietana
  • sól, pieprz


Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Marchewką obieramy, kroimy w kostkę, oczyszczony seler kroimy na plasterki. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.




Mocno rozgrzewamy oliwę w garnku, dusimy na niej cebulę i czosnek. Dodajemy marchewkę, seler i imbir. Całość dusimy ok 5 min, często mieszając.














Po tym czasie wlewamy bulion i gotujemy przez 30 min na niskiej temp. Następnie całość miksujemy, wrzucamy posiekaną kolendrę, doprawiamy solą i pieprzem. I jeszcze raz musimy naszą zupkę zagotować.



Dodajemy kwaśną śmietanę i podajemy :)



Kolendrę można zastąpić natką pietruszki bądź całkowicie pominąć. 




Ciekawostka
Chcąc uzyskać owocowy smak zupy,  zastąp 200 ml bulionu taką samą ilością soku pomarańczowego :)


3 komentarze:

  1. Przepysznie wygląda ta twoja zupka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna rozgrzewająca zupa, a połączenie mrchewki i imbiru sprawdzone. Dodatek kolendry może ten smak wzbogacić. Wykorzystam pomysł. Pozdr.

    OdpowiedzUsuń
  3. ma piekny kolorek i z takimi dodatkami to musi smakowac pysznie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!