autor przepisu Viola
- 400 g pieczarek
- 1 bakłażan
- 1 czerwona cebula
- 3 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 200 ml bulionu warzywnego
- 3 jajka
- 100 g sera gouda
- 10 zielonych oliwek
- 50 g otrąb owsianych
- sól
Oczyszczony bakłażan kroimy w grubsze plasterki, solimy, odtawiamy na kilka minut. Następnie opłukujemy, kroimy w kostkę. Umyte pomidory ( usuwamy zieloną szypułkę) kroimy w kostkę. Obraną cebulę oraz czosnek drobniutko siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodając kolejno bakłażan, pomidory, umyte pieczarki (całe), dusimy przez 3 minuty, zalewamy bulionem i gotujemy na średniej temp.10 min od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie odstawiamy dodajemy otręby i mieszamy, czekamy aż mieszanka przestygnie.
Wbijamy jajka i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do żaroodpornej formy, posypujemy serem. Zapiekamy 30 min w 180°C (termoobieg 160°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Na 10 minut przed końcem pieczenia na wierzchu układamy pokrojone w krążki oliwki.
PRZEPIS DODAJĘ DO :
Bardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuń