kotlety mielone i ziemniaki?? hmm I TAK I NIE !! ;)





Na 6 porcji
  • 6 dużych ziemniaków
  • 6-7 cebulek dymek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 600 g mielonego mięsa ( u mnie z indyka)
  • 100 g startego żółtego sera
  • 100 g ementalera
  • masło roślinne
  • papryka w proszku
  • sól, pieprz


Umyte ziemniaki gotować w osolonej wodzie około 15 min ( nie powinny być zbyt miękkie). Odcedzić, ostudzić. Umytą, oczyszczoną dymkę pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej dymkę oraz mięso. Przyprawiać do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Ziemniaki przekroić na pół , wydrążyć miąższ. Wydrążony miąższ z 3-4 ziemniaków połączyć z mięsem, dodać żółty ser, wymieszać.






Przyprawionym farszem wypełnić połówki ziemniaków. Posolić obłożyć wiórkami masła, posypać startym ementalerem. Ziemniaki umieścić w nagrzanym piekarniku pod grillem, piec 10 min.










1 komentarz:

  1. Świetny pomysł - dwa w jednym w bardzo apetycznym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!