Noworoczna ZAPIEKANKA

autor przepisu Viola



SAMEJ POMYŚLOŚCI ORAZ SZCZĘŚCIA
 W
NOWYM ROKU 2012!!










  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 500 g mięsa mielonego ( u mnie wołowe)
  • 200 g ryżu
  • 4 pomidory ( średniej wielkości)
  • 1 bakłażan
  • 2 małe cukinie
  • 2 strąki żółtej papryki
  • 200 ml śmietany
  • pęczek koperku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 150 g sera gouda
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • słodka papryka - przyprawa
  • kostka rosołowa


3 łyzki oleju rozgrzać na patelni i zrumienić mięso z czosnkiem przeciśnietym przez praskę. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką (przyprawa). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.  Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu z kostką rosołową.
Umyte warzywa pokroić : 
- pomidory w plasterki,
- jedną paprykę w kostkę, drugą w paski,
- jedną cukinie w kostkę, drugą w paski,
- połowę bakłażana w kostkę, drugą  w paski.





Bakłażan, cukinie, paprykę dusić około 6 min. na pozostałej oliwie, dorzucić pomidory, dusić kolejne 4 min. Odsączyć z nadmiaru płynu, dodać 80 g startego sera, wymieszać. Warzywa ułożć w wysmarowanej formie do zapiekania, oprószyć solą i pieprzem posypać pozostałym startym serem. Na warzywach wyłożyć ryż, docisnąć. Śmietanę  wymieszać z posiekanym koperkiem, natką oraz jajkami.




Przy pomocy widelca robimy 4-5 otworów w naszej zapiekance, które zalewamy śmietanową mieszanką. Odrobiną śmietanowej mieszanki polewamy ryż. Na wierzchu ułożyć mięso, zalać pozostałą śmietanową mieszanką.



Zapiekamy 30 min w 180°C  ( termoobieg 160°C  ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.




2 komentarze:

  1. Z ryżowych zapiekanek to znam tylko tą z jabłkiem i cynamonem. A ta wersja też bardzo fajna. :)
    Idealna na imprezy! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się połączenie z ryżem. Nigdy w ten sposób nie piekłam zapiekanki, czas to zmienić!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!