Mozzarella w Panierce






  • 50 ml wody
  • 2 jajka
  • 250 g bułki tartej
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
  • 150 g mąki
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 3 serki mozzarella
  • olej do frytowania


Jajka wbijamy do miski dodajemy wodę, mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą, zioła i sól czosnkową, do trzeciej mąką wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Mozzarelle dobrze osączamy, kroimy np; w sztyfty. Olej rozgrzewamy we frytownicy bądź w dużym garnku.



Mozzarellę panierujemy najpierw w jajku, następnie w bułce tartej, na końcu w mące. przekładamy do rozgrzanego oleju, frytujemy przez 30 sekund. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.  Najlepiej smakuje z salsą.





2 komentarze:

  1. mniam, ja robię bardzo podobną wersję z serkiem pleśniowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetny pomysł na mozzarelle! A ja zawsze robiłam ją po prostu z pomidorem i bazylią :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!