prosty, SMACZNY, sposób na TORCIK o smaku PTASIEGO MLECZKA

autor przepisu Viola












Warstawa I
  • 125 g mascarpone
  • 100 g gotowego kremowego lukru czekoladowego
  • 50 ml mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • białko z 2 jajek
  • garść opłukanych rodzynek ( opcjonalnie)

Wartaswa II

  • 125 g mascarpone
  • 100 g gotowego kremowego lukru waniliowego
  • 50 ml mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • białko z 2 jajek
2 małe tortownice, rozmiar moich śr 12 cm, wys 4,5 cm


Warstwa I

Mascarpone oraz czekoladowy lukier mieszamy ze sobą. Żelatynę rozpuszczamy w mleku, gdy spęcznieje, podgrzewamy, przestudzoną dodajemy do czekoladowej masy, mieszamy. Białka z 2 jajek ubijamy na sztywno, dodajemy do masy plus rodzynki, delikatnie lecz dokładnie łączymy składniki.




Warstwę czekoladową przekładamy do tortownic ( bądź jedne dużej ), równo rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki by stężała. Sprawdzamy co jakiś czas.

Warstwa II

Warstwę waniliową przygotowujemy dokładnie w ten sam sposób jak czekoladową.


Odstawiamy do lodówki do stężenia. Po tym czasie ozdabiamy torciki.





 Torciki robiłam pierwszy raz. Jak widać nie zmieściła mi się cała biała masa :(
 Z masy która mi została zrobiłam,


GIGANTYCZNE PTASIE MLECZKO



8 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie :-)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. witam,
    torcik wygląda pięknie!
    Czy nie wkradła Ci sie literówka w tytule? Tak tylko grzecznie zwracam uwagę :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. już poprawione, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Torcik wygląda mega apetyczne przy najbliższej okazji postaram się go zrobić ;-) Pychota

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy3:46:00 PM

    A tak się zastanwiam czy można zrobic Twój przepis na biszkopcie? czy biszkopt za ciężki do tej masy?
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmiało :) ważne by spód nie był za gruby.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!