warzywa, grzyby w PIECZONYCH ?? Czemu NIE! ;)

Faszerowane ziemniaki







Na 4 porcje
  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 250 g pieczarek
  • 100 g kiełków fasoli
  • 6 dymek
  • 50 g świeżo startego parmezanu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyzki oliwy

Umyte ziemniaki przekładamy na blachę i pieczemy 45 min w 200°C (termoobieg 180°C) we wcześniej nagrzanym piekarniku. Umyte pieczarki kroim na ćwiartki, kiełki fasoli płuczemy i dobrze osuszamy. Oczyszczona dymkę kroimy w krążki. Następnie z upieczonych ziemniaków odkrajamy 1/3 i wydrążamy część miąższu. Na rozgrzanej oliwie dusimy pod przykryciem dymkę, pieczarki oraz kiełki, od czasu do czasu mieszamy. przyprawiamy pieprzem i solą.






Przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone ziemniaki. Nadziane ;) ziemniaki przekładamy na blachę bądź do żaroodpornego naczynia, posypujemy parmezanem i tymiankiem. Zapiekamy 10 min w 200°C (termoobieg 180°C) we wcześniej nagrzanym piekarniku.






 Podajemy bezpośrednio po upieczeniu.








2 komentarze:

  1. Fantastyczny:) szalejąc dalej nadziałabym np duszonym porem, ze sporą porcją startej na świeżo gałki muszkatołowej, dodając tę odrzuconą część serca z ziemniaka, może prażone ziarna (słonecznik, dynia, co kto lubi) Ale te wybornie wyglądają, pewnie takoż smakowały. Mniam:) Fajnej siesty po tym obiedzie ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. W sobotę ziemniaczki na BioBazarze zakupię i upiekę sobie tak jak TY:) Pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!