czasami DIETETYCZNIE, a czasami CHEESEBURGER ;)

autor pomysłu Viola









Na 12 małych porcji
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 12 plasterków żółtego sera ( jaki kto lubi) 
  • 12 bułek do hamburgerów
  • 60 g otrąb owsianych
  • 2 łyżki mleka 
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 jajko
  • starta skórka z połowy cytryny
  • płaska łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • 12 liści sałaty
  • 2 cebule
  • 12 plasterków pomidora
  • 24 plasterki świeżego ogórka
  • 24 plasterków ogórka konserwowego
  • majonez, ketchup


Mielone mięso zagniatamy z otrębami, oregano, 2 łyżkami ketchupu, mlekiem, musztardą i jajkiem oraz ze startą skórką z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki na 30 min.
Z przygotowanej masy formujemy 12 burgerów równej wielkości. Smażymy na rozgrzanej oliwie (na średniej temp) z obu stron około 7 min. W tym czasie obieramy cebulę, kroimy w krązki, kilka krążków dodajemy do burgerów na krótko przed końcem smażenia. Bułki do hamburgerów przekrajamy w poprzek, smarujemy masłem, na jednej części kładziemy plasterek żółtego sera. grillujemy przez chwilę w piekarniku.



Na połówce z serem układamy kolejno;
  • 2-3 krążki cebuli z patelni, 
  • 1 krążek świeżej cebuli,
  • polewamy ketchupem oraz majonezem,
  • na to idzie listek sałaty,
  • burger
  • 2 plasterki świeżego ogórka
  • plasterek pomidora
  • 2 plasterki ogórka konserwowego
  • 2 część bułki,
  • dociskamy






    2 komentarze:

    1. Oj bardzo lubię domowy fast food. Najbardziej, jeśli zrobię go od a do z własnoręcznie.

      OdpowiedzUsuń
    2. Niestety na pieczenie bułek już mi czasu zbrakło :(

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!