dziś uraczę Was SZPINAKIEM

autor przepisu Viola






  • 260 g świeżych liści szpinaku
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  •  łodyga selera naciowego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • jajka ugotowane na twardo (ilość zależy od Was)
  • śmietana bądź jogurt ( opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz


Por, marchew, seler, pietruszkę pokroić w krążki. Na oliwie zeszklić por, dodać marchew, seler, pietruszkę oraz 400 ml bulionu, dusić pod przykryciem na średniej temp. aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy umyte liście szpinaku i resztę bulionu.


Gotujemy około 30 min na średniej temp., miksujemy. Doprawić solą i pieprzem.


 Podajemy z jajkiem ugotownym na twardo.




Opcjonalnie ze śmietaną bądź jogurtem.




Bardzo gęsta i pożywna!



8 komentarzy:

  1. Cóż za uczta:) szpinak <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Sliczna, optymistyczna zupa! Bardzo lubie szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) polecam gorąco Tortillę ze szpinakiem http://funandtaste.blogspot.com/2011/09/tortilla-hiszpanska.html

      Usuń
  3. a z mrożonego też by się dało zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem, że mrożony już zmiksowany?? hmm można spróbować, do momentu dodania szpinaku zrób jak w przepisie. Następnie zmiksuje warzywa, dodaj szpinak i resztę bulionu, dopraw, zagotuj,podawaj. Powinno się udać :) daj znać jak wyszło.

      Usuń
  4. Mocno szpinakowa - na pewno zdrowa.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha! :) Uwielbiam zielsko!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!