- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 700 g ziemniaków
- 2 cukinie
- 4 marchewki
- 1 łodyga selera naciowego
- 4 gałązki natki pietruszki
- 4 gałązki kolendry
- 2 łyżki oliwy
- 80 g czarnych oliwek
- 150 ml wywaru z warzyw (może być z kostki)
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- sól, pieprz
Obaraną cebulę i czosnek posiekaj. Pomidory sparz, obierz ze skóry i rozdrobnij.
Obrane, umyte ziemniaki pokrój w dużą kostkę. Jedna cukinie pokrój na grubsze plastry, drugą w paski. Selera naciowego pokrój na plasterki. Natkę pietruszki i kolendrę posiekaj.
Na rozgrzanej oliwie przyrumień cebulę.
Dodaj wszystkie pozostałe składniki, dopraw solą i pieprzem. Przykryj i duś 25 do 30 min na średniej temp.
Podawaj na ciepło z kuskusem bądź jako dodatek do np: ryb.
100% moich smaków! Baaaardzo podoba mi się to danie, z przyjemnością wypróbuję je w mojej kuchni!
OdpowiedzUsuńDziękuję, gorąco polecam, warto ! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wzięcie udziału w akcji i zapraszam do przeczytania podsumowania :) http://zielenina.blogspot.com/2012/01/podsumowanie-akcji-wegetarianskie.html
OdpowiedzUsuń