A dziś marchewka z kardamonem, czyli pyszny dip co z pieczywkiem smakuje :)









  • 300 g marchwi
  • 1 batat (ok 80g)
  • 1 cytryna - pokroić na sześć kawałków
  • 1/2 pomarańczy - zetrzeć skórkę, wycisnąć sok
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 6 ziaren kardamonu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz


 Marchew i ziemniak dokładnie wyszorować Cytrynę, marchew, ziemniak, tymianek oraz ziarna kardamonu zawinąć w folię aluminiową. Piec 25min w 200°C  (termoobieg 180°C) na środkowej półce we wcześniej nagrzanym piekarniku. Potem ostudzić. Marchewki oraz ziemniak obrać, pokroić na duże kawałki i zmiksować razem z sokiem z pomarańczy i oliwą. Na koniec doprawić skórką pomarańczy, solą oraz pieprzem.


Gorąco polecam do świeżo upieczonego pieczywa!
Świetnie się prezentuje na krakersach jako imprezowa przystawka:)



Doskonały dodatek do pieczonego lub smażonego mięsa!


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie przepisy

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie pomyślałabym, że marchew może stanowić podstawę dipu! Ale Twój pomysł bardzo mi się podoba, szczególnie, że wykorzystałaś mój ukochany batat ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiąc go nie do końca wierzyłam że będzie smaczny! Ależ miło było moje zaskoczenie jak go spróbowałam :) Jako dla miłośniczki batatów polecam SAŁATKĘ Z BATATÓW http://funandtaste.blogspot.co.uk/2012/05/aromatycznie-z-batatem.html

      Usuń
  3. Bardzo lubię takie dipy a to połączenie wróży coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Wam za odwiedziny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!