kuskus, cieciorka, ras-el-hanout to wszystko i jeszcze więcej w zupce z Algierii







  • 1 cebula - drobno posiekać
  • 1 pomidor - pokroić w kostkę
  • 200 g piersi kury - pokroić w kostkę o boku 2 cm
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 3 ziemniaki - obrać, pokroić w kostkę
  • 2 marchewki - pokroić w kostkę
  • 1 mała cukinia - pokroić w kostkę
  • 125 g gotowanej cieciorki
  • 1/4 łyżeczki mielonego szafranu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki ras-el-hanout - kupionej lub przygotowanej samodzielnie - PRZEPIS
  • 100 g kuskusu
  • 150 ml gorącej wody
  • sól, pieprz
  • 1 cytryna - pokroić na ósemki

W garnku rozgrzać 1/2 łyżki oliwy i podsmażyć n niej mięso. Domieszać cebulę oraz pomidor, dodać cynamon, ras-el-hanout, szafran oraz gorący bulion, gotować pod przykryciem 25 min na niskiej temp. Dodać ziemniaki, marchew, cukinie oraz cieciorkę. Całość doprawić solą i pieprzem, gotować przez 20 min. Kuskus zalać osoloną wodą, domieszać resztę oliwy, nakryć i pozostawić do spęcznienia na 5 min. Przed podaniem wymieszać z 1 łyżką mała. Kuskus podawać z zupą i ósemkami cytryny.





1 komentarz:

  1. pyszna!
    bardzo sycąca. idealna na ochłodzenie ;]
    baardzo smakowita.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!