Proste i smakowite danie z Iranu........Pilaw pomidorowo-ryżowy






  • 300 g ryżu basmati - opłukać, zalać ciepłą wodą i pozostawić na ok 20 min
  • pęczek niekarbowanej natki - oberwać listki drobno posiekać
  • 2 cebule - drobno pokroić
  • 3 duże pomidory - pokroić w kostkę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 150 g mielonej wołowiny albo jagnięciny
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 0,5 l bulionu warzywnego



W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę. Dodać mielone mięso i smażyć je przez 5 min. Wrzucić odlany ryż i doprawić go sola, pieprzem oraz kminem rzymskim. Wlać bulion, zagotować, nakryć pokrywką, zmniejszyć temp i gotować przez 12 min, od czasu do czasu mieszając. Domieszać pomidory oraz natkę.




2 komentarze:

  1. Faktycznie proste - i na pewno bardzo smaczne! Podoba mi sie twoj kubeczek i spodek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne, ale takiego perskiego dania to jeszcze nie jadlam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!