Zielone warzywa z sezamem







Na 4 porcje
kalorie 155 kcal
tłuszcz 12 g
  • 2 łyżki ziarna sezamu
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1 ząbek czosnku - posiekać
  • 2, 5 cm imbiru - posiekać
  • 150 g brokułów - podzielić na małe cząstki
  • 2 cukinie - pokroić w cienkie półplasterki
  • 170 g fasolki szparagowej
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego



Do rozgrzanego woka wrzucamy ziarno sezamu i prażymy 2 minuty, aż się przyrumieni, potrząsając często wokiem. Wyjąć i odstawić. Do woka wlać olej, podgrzać, a następnie wrzucić czosnek oraz imbir i smażyć na średniej temp 1-2 minuty, aż przyprawy zmiękną, cały czas mieszając. Dodać strączki zielonego groszku i smażyć przez 2-3 minuty, nie przestając mieszać. Dorzucić cukinie oraz brokuły i smażyć przez 3 minuty, mieszając składniki. Wlać alkohol i podgrzewać przez minutę. Wlać sos sojowy i ostrygowy, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Tuż przed podaniem posypać uprażonym ziarnem sezamu.




8 komentarzy:

  1. Danie wygląda wspaniale! Pyszne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja nie wiem jak wygląda bo mnie się zdjęcie nie otwiera :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepraszam bo chciałam się upewnić, czy w przepisie chodzi o strąki groszku czy fasolki?
    Pozdrawiam i na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzisz, co 2 głowy to nie jedna! Myślałam o czymś innym, a napisałam co innego. Chodzi o fasolkę :)

      Usuń
  4. Pyszna propozycja. Lekko z duża ilością różnych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie warzywka genialnie się prezentują <3 A jak smakują...

    OdpowiedzUsuń
  6. Super obiad. Lekki, a smaków cała micha :) Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!