Tort inny niż wszystkie bo z warzyw

autor przepisu Viola







Warstwa I - spód
  • 1 puszka  fasoli adzuki (ok 240 g już odsączonej)
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól

Warstwa II  - środek
  • 540 g brokuł - ugotować w lekko osolonej wodzie, rozgnieść widelcem
  • 100 g sera gruyère - zetrzeć na tarce o dużych oczkach

Warstwa III - góra
  • 3 bataty - obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, zetrzeć na  tarce o dużych oczkach 
  • 100 g sera cheddar - zetrzeć na tarce o dużych oczkach


Krem ;)
  •  3 ziemniaki - obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odlać
  • 540 g kalafiora - ugotować w lekko osolonej wodzie, odlać
  • 3 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 250 g białego sera trzykrotnie mielonego ( u mnie 0 % tłuszczu)
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól, pieprz

Do ozdoby
  • fasolka szparagowa - ugotować w lekko osolonej wodzie



Warstwa I
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera, zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić.

Krem
Wszystkie składniki (prócz natki) lądują w malakserze, miksować do uzyskania gładkiej masy, Domieszać natkę pietruszki. Połowę kremu wyłożyć na spód z fasoli.

Warstwa II
Brokułu połączyć z serem gruyère, rozprowadzić na kremie. Następnie rozprowadzić pozostały krem.

Warstwa III
Bataty połączyć z cheddarem, rozprowadzić na kremie. Ozdobić fasolką szparagową.

Piec 1 godz w 180°C ( termoobieg 160°C ) po 20 minutach zmniejszyć o 20°C









2 komentarze:

  1. Pokazałam właśnie ten tort Chłopakowi i usłyszałam "tylko spróbuj zrobić takie coś".
    No, cóż... skoro tak ładnie poprosił ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A do mnie bardziej przemawia taki tort niż słodki... Ty to masz pomysły :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!