Dziś proponuję śniadanie z Syrii pochodzące










  • 4 pomidory - usunąć szypułki, pokroić w kostkę
  • 2 cebule - pokroić w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku - pokroić w drobną kostką
  • 100 g płatków owsianych, zmiksowanych na mąkę ( oryginalnie w przepisie jest zwykła mąka)
  • 5 jajka (oryginalnie w przepisie 4)
  • 100 g zielonych oliwek bez pestek - pokroić w krążki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kebaba(kupić lub przygotować samodzielnie)przepis w dziale przyprawy
  •  listki świeżej mięty (z 2 gałązek) - pokroić w paski
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz

Zmiksowane płatki (mąkę) wsypać do miski i stopniowo dodawać jajka. Do masy jajecznej domieszać pomidory, cebulę, czosnek, oliwki, mietę oraz przyprawę do kebaba. Całość doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do temp 100°C  . Z masy usmażyć nieduże omlety na średniej temp. - każdorazowo rozgrzewać na patelni 1 łyżkę oleju. Smażyć z 2 stron. Po usmażeniu jednego wstawiać do piekarnika i smażyć kolejny omlet.





16 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa propozycja

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetycznie wygląda ;)

    p.s a wiesz może jaka jest tego oryginalna nazwa??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W książce jest jako omlet warzywny, ale jak znajdę chwilkę to z ciekawości, poszukam w necie :)

      Usuń
  3. będziesz je smażyć na pikniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie będę ich smażyć na pikniku, ponieważ mogę je zabrać ze sobą w koszyku!

      Usuń
  4. Wygląda niezwykle apetycznie :) Ja uwielbiam wszelkie omlety, więc jestem przekonana, że ten przypadłby mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis! Lubię jajecznicę z pomidorami, więc taki omlet będzie mi bardzo smakował!

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie zrobię coś takiego! Wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo nietypowa propozycja, która wygląda fantastycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapisuje przepis:) Bardzo smakowicie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  9. czyli można je jeść na zimno?

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękujemy za zgłoszenie bloga do konkursu na blog tygodnia. Już został dodany do listy.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. It looks wonderful and as per the recipe - it should be delicious!

    OdpowiedzUsuń
  12. Faktycznie, w sam raz na sesję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!