Galaretka z karmelowym kremem, czyli troszkę inaczej o cupcakes

autor przepisu Viola






Galaretka
  • 400 ml mleka ( u mnie 0 % tłuszczu)
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki agar-agar
  • 1 łyżka ksylitolu 

Krem
  • 4 żółtka
  • 200 g cukru
  • 500 ml śmietanki 12%
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 20 g żelatyny

Ciasto na tartę - PRZEPIS


Ciasto rozwałkować na grubość 5mm, wyłożyć nim dno foremek i nakłuć widelcem. Piec ok 10 minut w 200°C ( termoobieg 180°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku. Ostudzić

Mleko podgrzać, domieszać kakao i ksylitol oraz agar. Gotować na średniej temp aż płyn zacznie gęstnieć, cały czas mieszając. Zalać ciasto w foremkach.

Żółtka utrzeć z 50 g cukru. Zagotować 250 ml śmietanki 12%. Naczynie z żółtkami ustawić w garnku z wrzątkiem. Ubijać wlewając zagotowaną śmietankę. Pozostały cukier przesmażyć na suchej patelni, gdy zbrązowieje, wlać resztę śmietanki 12% i zagotować. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach wody, podgrzać, wymieszać z karmelem, a następnie z żółtkami. Ubić śmietankę 36% na sztywno, dodać do masy, wymieszać. Jak lekko stężeje ozdobić ciacha, odstawić do całkowitego stężenia.







2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!