ENSAIMADA LLISA - hiszpański chlebek








  • 1 kg mąki
  • 250 g smalcu lub masła
  • 150 g cukru
  • 40 g suchych drożdży
  • 3 jajka
  • 500 ml ciepłego mleka
  • oliwa z oliwek (opcjonalnie)
  • cukier puder (opcjonalnie)


 Drożdże rozpuścić w mleku. Mąkę przesiać do dużego naczynia, domieszać cukier oraz rozpuszczone drożdże. Wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić na co najmniej 2 godziny. Następnie dodać jajka, ponownie wyrobić. W razie potrzeby domieszać odrobinę mąki. Przykryć i odstawić na 30 minut. Przełożyć ciasto na blat wysypany mąką, rozwałkować na 1 długi wąski pasek. Nie starajcie się by był idealnie równy. Nierówności to jego urok. Rozprowadzić na nim masło, zrolować. Następnie zwinąć na kształt muszelki, pozostawiając wolną przestrzeń pomiędzy, która wypełni się w czasie gdy ciasto będzie rosło i powiększało swoją objętość. Przełożyć na blachę wysmarowaną oliwą albo wyłożoną papierem do pieczenia lub na silikonową matę. Przykryć i odstawić na około 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.





Piec 35 - 40 minut w 200°C we wcześniej nagrzanym piekarniku,aż góra będzie złoto- brązowa. Jeżeli chlebek za szybko zacznie od góry łapać kolorek, przykryj go papierem lub  folią do pieczenia.


Gdy chlebek całkowicie ostygnie posypujemy go cukrem pudrem.


Na wakacjach miałam okazję przekonać się jak bardzo bogata jest kuchnia hiszpańska, bogata w kolory, przyprawy, smaki. A teraz gdy sama przygotowuję jej potrawy, mój zachwyt rośnie :) Naprawdę dziwię się skąd te wszystkie narzekania na hiszpańskie dania.




 Mój hiszpański chlebek przygotowałam z 1/4 ilości podanych składników.
Piekłam 25 minut. Jako że każdy piekarnik jest inny proponuję po 15 minutach obserwować wypiek, by za mocno się nie spiekł :)

14 komentarzy:

  1. Anonimowy10:21:00 AM

    Piękny jest :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny do odrywania, taki do odrywania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli zrobisz z 1kg mąki to śmiało będziesz mogła go pokroić na kromki. Choć i z 1/2 kg powinien być idealny na kromeczki. :)

      Usuń
  3. Musi pysznie smakowac, kiedy jest jeszcze cieply :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne zdjęcia!
    i widzę smalec. w dzisiejszych przepisach rzadko go można spotkać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, oj tak to prawda :(

      Usuń
    2. Czytając skład, kiedy zobaczyłem smalec to byłem przekonany, że to będzie wytrawny chlebek, a tu dalej widzę cukier ;)

      Usuń
  5. a spróbuję kiedyś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o matkooo, rewelacja....!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Going to find a way to translate this so i can make it, it looks delicious.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I figured it out, beautiful recipe, can't wait to make it.

      Usuń
    2. Thanks, waiting for your opinion :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!