Trempó, lekka i orzeźwiająca sałatka z Majorki pochodząca


Dziś polecam Wam prostą w wykonaniu, 
lekką i bardzo orzeźwiającą sałatkę,
doskonałą na upalne dni. 






Na 4 porcje
  • 4 średniej wielkości pomidory - pokroić w kostkę
  • 2 duże cebule - pokroić na krążki
  • 3 zielone papryki - usunąć gniazda nasienne, pokroić
  • oliwa z oliwek
  • czerwony ocet winny
  • sól



Krążki cebuli opłukać wodą i osuszyć, dzięki temu straci na mocy, następnie posiekać.
Na talerzach ułożyć warzywa warstwami, cebula, pomidory, papryka. Skropić oliwą, octem i oprószyć solą.



Nazwa tego dania pochodzi od majorkańskiego słowa trempar co oznacza ubrać.



Sałatkę tą polecano nam w większości restauracji w Alcudii 
do których zaglądaliśmy, jako orzeźwiający starter.




15 komentarzy:

  1. Ale piękna, kolorowa sałatka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo kusząco się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No tak, najpierw ubierasz a później rozbierasz:)
    Ja bym tylko cebulę wcześniej sparzyła i sok z niej odcisnęła. Nie przepadam za surową;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahahahahaha a jakby inaczej najpierw trzeba coś ubrać by móc rozebrać ;)Gula to nie taki zły pomysł z tym sparzaniem :)

      Usuń
  4. świetna propozycja na ten niemiłosierny upał

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna, kolorowa i zdrowa. Czego chcieć więcej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ kolorowa i śliczna ta sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, kolorowa przy tak niewielu składnikach :)

      Usuń
  7. Dziękuję Wam za odwiedzinki :)Zapraszam ponownie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy10:33:00 PM

    dziś zrobiłam - bardzo smaczna! i faktycznie świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy9:33:00 PM

    a jak dodam zwykły, biały ocet winny? zmieni to smak? nie mam czerwonego, nie chcialabym popsuć..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odradzałabym, zwykły ocet ma zbyt intensywny smak.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!