Udka kurczaka z warzywami. Smaczne i delikatne, rozpływające się w ustach.

autor przepisu Viola








  • 6 udek kurczaka - umyć, oczyścić,można usunąć skórę (u mnie ze skórą)
  • 200 g marchwi - pokroić w kostkę
  • 200 g ziemniaków - pokroić w kostkę
  • 200 g brukwi - pokroić w kostkę
  • 2 cebule - pokroić w krążki
  • 2 ząbki czosnku - posiekać
  • 2 łyżeczki nasion kopru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • pieprz czosnkowy
  • 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżeczki ziaren różowego pieprzu
  • sól morska
  • 200 ml gorącej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 



W miseczce połączyć kminek, pieprz cayenne, słodką paprykę. Przygotowaną mieszanką natrzeć udka i odstawić na 30 minut. Rozgrzać woka i wlać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę, domieszać czosnek i pozostałe warzywa, smażyć 10 minut na wysokiej temperaturze, cały czas mieszając. W tym samy czasie obsmażyć kurczaka na pozostałej oliwie. Do warzyw domieszać nasiona kopru. Obsmażone udka ułożyć na warzywach, zalać całość 200 ml wody, osolić i oprószyć czosnkowy pieprzem.Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa na niskiej temperaturze ( około 30 minut) W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.





5 komentarzy:

  1. Piękny blog, zdecydowanie dodaję do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurak wygląda smacznie:) Zjadłabym takiego na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To do dzieła, prościutki w przygotowaniu :)

      Usuń
  3. i jak ja mam teraz zasiąść do swojego obiady (placki kartoflane) jak tutaj są takie dobroci?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!